26 Eylül 2014 Cuma

Kekik Nasıl Kullanılır?

Kekik Nasıl Kullanılır?


Kekik toz halinde, yağı çıkarılarak ve çayı yapılarak kullanılabilir. Kekik çayı vücuttaki zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırmaya yardımcı olur. Kekik çayı gevşemiş cilde sürülürse yararlı olur. Kekiği kaynatıp buharı ile buğu banyosu yapılırsa derideki gözenekleri açar. Toz kekik ile dişler fırçalanırsa diş etlerini kuvvetlendirir. Banyo suyuna kekik katılırsa romatizma ağrılarını hafifletir ve cilt hastalıklarına iyi gelir. Kekik, kimyon ve sirke ile kaynatılıp gargara yapılırsa diş ağrılarını kesmekte oldukça etkilidir

KEKİK ÇAYI NASIL HAZIRLANIR

KEKİK ÇAYI NASIL HAZIRLANIR

Kekik çok keskin kokulu bir bitkidir. Bu nedenle hazırlanırken demlenecek kekiğin miktarına dikkat etmek gerekir. ayrıca kekik bitkisini hamilelik döneminde fazla tüketmek bebeğin düşmesine neden olacağından hamileler dikkatli olmalıdırlar.  

Kekik çayının hazırlanması:


Kekiği hazırlamak için demliğe çayı içeceğiniz bardak kadar su koyun ve kaynatın. Suyu ateşin üzerinden aldıktan sonra 1 yemek kaşığı kurutulmuş kekik atın ve demliğin kapağı kapalı halde 5-10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Kekik yapraklarının suyun içine inmesi için metal çay poşeti tellerinden kullanabilirsiniz. Otun besin değerlerini kaybetmemesi için su kaynarken atmayın. Sıcak içmeye çalışın.

Kekiğin Faydaları

Kekiğin Faydaları

Kekiğin pek çok yararları vardır. Bu yararların çoğunu sayfamızda belirtmekle beraber en öneli faydaları şunlardır..

1- kekik üst solunum yollarına iyi gelir. Özellikle öksürük, boğaz iltihaplanması, astım, bronşit gibi hastalıklarda etkilidir

2- Kekik sigara toksinlerinin ve ciğerlerde birikmiş katranın parçalanarak atılmasını sağlar. Bu nedenle sigara kullananlar veya tekedenler mutlaka kekiki kullanmalıdırlar.
3- Kekik özellikle akne tedavisinde temizleyici ve iyileştirici etkileri vardır.
4- Kekik yağı romatizma ağrılarını hafifletir ve vücuttaki diğer yağların parçalanmasını sağlar.
5- Kekik damarı açar ve genişletir. Bu özelliği ile başta kalp ve damar olmak üzere pek çok hastalığa da iyi gelir.
6- Kekik  iç organları temizler, düzenli çalışmasına yardımcı olur.
7-Kekik çocuklarda bağırsak kurtları ve parazitlerine karşı kullanılırsa çok faydalıdır.
8- Kekik vücudu rahatlatır, dinlendirir, sakinleştirir. Stresi azaltır ve iyi hissettirir. Bu nedenle ders çalışan öğrenciler kekik çayını içmelidirler.

Bağırsak Parazitleri İçin Bitkisel Tedavi

Bağırsak Parazitleri İçin Bitkisel Tedavi


Bağırsak parazitleri çoğunluklar annelerin mustarip kaldığı fakat nedenini bilmedikleri bir hastalıktır. Bu nedenle çocuklarda şu belirtiler varsa çocuğunu büyük ihtimalle bağırsak parazitine yakalanmış demektir. Çocuğunu iştahsız ise, yemek yemiyorsa, sürekli mide bulantısından şikayet ediyorsa, karın ağrısı ve zaman zaman ishali varsa büyük ihtimalle bağırsak kurdu vardır demektir. Bu problemi basit önlemlerle ve doğal tedavi ile çözüme kavuşturabilirsiniz.

Bağırsak kurtları bulaşıcı olduğundan evde yaşayan aile bireylerinin beraber tedavi olması daha hızlı sonuç alınmasını sağlar.

Tedaviye içi çamaşırların ve çarşafların çamaşır makinesinde 90 derecede yıkamakla başlayabilirsiniz. Bu zaman dilimi içerisinde çocuklara 1 çay kaşığı, yetişkinlere ise 1 tatlı kaşığı kekik çiğnenmeden yedirilir. Bu işleme 4-5 gün devam ettiğinde kurtlar temizlenir.

Doğal yoğurt sarımsak ile karıştırılarak yenirse yine bağırsak kurtlarına fayda sağlar.

Allah şifalar versin

13 Eylül 2014 Cumartesi

Ebegümecinin Faydaları

Ebegümecinin  Faydaları 

Ebegümecinin  Faydaları
Ebegümecinin bilinen pek çok faydası vardır. Bu nedenle yaz ve kış tüm mevsimlerde tüketmemiz gereken bir bitkidir. Bu bitkinin bilinen faydalarını kısaca şöyle sıralayabiliriz.





  1. Ebegümeci ciltteki çıban ve yaraların ağrılarını dindirmek için kullanılır
  2. Göğsü yumuşatır, balgamsöktürür,
  3. Ebegümeci nefes darlığına iyi gelir
  4. Ebegümeci öksürüğü keser
  5. Ebegümeci Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlaması da faydalıdır.
  6.  Ebegümeci kabızlık gibi bağırsak sorunlarını giderir.
  7. Bağırsakları rahatlatır, kolay bir sindirim sağlar.
  8. Mide bulantısı ve kusmaları önler
  9. Ebegümeci gastrit, ülser, mide ağrılarını dindirir.
  10. Ebegümeci  ateşi düşürüp, vücuda rahatlık verir.
  11. Ebegümeci Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir.
  12. Ebegümeci Nezle, grip, öksürük, bronşit, nefes darlığı tedavisinde kullanılır.
  13. Ebegümeci akciğer kanseri tedavisinde kullanılır.
  14. Ebegümeci cildi kırışıklıklara karşı da korur.
Bu bitki özellikle ağız yaraları bademcik ve boğaz iltihabı için gargarası çok fayda veriri. Özelikle okul çağında bulunan çocuklarda görülen farenjit ve boğaz hastalıkları için bolca tüketilmesi gerekir.
 

12 Eylül 2014 Cuma

Ebegümeci Bitkisi Nasıldır?

Ebegümeci Bitkisi Nasıldır?

Ebegümeci Bitkisi Nasıldır
Ebe gümeci belki de sıkça rastladığımız fakat ismini nadir duyduğumuz bitkilerdendir. Bu bitkiyi görünce pek çoğunuzun şaşkın bir şekilde ben bu bitkiye daha önce defalar görmüştüm dersiniz. Bu bitkinin Latince adı malva sylvestris dir.  Bu bitki kimi yörelerde cilatka çolaka, saracak,develik, elegömeci gibi adlarla isimlendirilir.  bazı bölgelerde ise gömeç, hubbaz, hamaylık, karagöz, molasa, paçık, tolik, kabarlik gibi adlarla bilinir.
 
Ebegümeci genellikle baharın ortaları bazen sonlarında açar ve yazın aylarının ortalarına kadar devam eder. Genellikle  parlak sarı çiçekli  olmakla beraber, bazen beyaz renkli çiçek açan türleri de vardır. Ebegümeci çok senelik bir bitkidir. Bu yüzden toplarken köklerini muhafaza etmek gerekir.  Taç yaprakları genellikle parlak sarı renktedir. Yapraklar elsi dilimli veya tam kenarlı şekildedir. Ebegümeci sık rastlanan bir bitkidir. rahatlıkla bahçelerde, yol kenarlarında, tarlalarda, su kenarlarında bulunabilir. Pek çok bölgelerde ebegümeci yemeklere katılır hatta yemeği de yapılır. Şifa kaynağı olmasında bu bitkinin ilkbahar ve yaz mevsiminde bolca tüketilmesi tavsiye edilir. Faydalarının çokluğu nedenliyle bu bitkiye marketlerde, pazarlarda aktarlarda bulabilirsiniz. 
 

Ebegümeci Etken madde ve İçeriği


 Müsilaj, malvin, malvidin adlı anthocyan madde içerir. Ayrıca tanen, glikoz, C vitamini, kalsiyum, fosfor, protein taşımaktadır.

7 Eylül 2014 Pazar

Varis İçin Bitkisel Kür

Varis İçin Bitkisel Kür

Varis bacakta meydana gelen bir toplardamar hastalığıdır. Toplardamarda biriken kandan dolayı damarlar genişler ve işlevini yapamaz hale gelir. varisin başlangıç aşamasında bazı önleyici tedbirlerle yavaşlatmak hatta tedavi etmek mümkündür.
varis için Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu hocanın önermiş olduğu kür aşağıdadır.
 
Kür için gerekli malzemeler: Yeşil-sarımsı Lahana, yarım litre klorsuz su
Lahananın en dışında yer alan 3-4 yaprağını bölmeden kaynamakta olan 1/2 litre klorsuz suya ilave edilir ve kısık ateşte 15 dakika kaynatılır. Bu su 3 parçaya bölünerek yemeklerden yarım saat önce aç karınla içilir. Suyun şifa etkisinin gitmemesi için herhangi bir tatlandırıcı eklenmez.

7 gün uygulamaya devam edilir, üç gün ara verdikten sonra 7 gün daha devam edilir. toplamda 14 gün uygulama yapılır. 
 
Allah şifalar versin

6 Eylül 2014 Cumartesi

Anne sütünü arttıran bitkiler

Anne sütünü arttıran bitkiler

Anne sütünü arttıran bitkiler
Anne sütünü arttıran bitkiler
Kür 1: Günde iki porsiyon taze beyaz üzüm tüketmek anne sütünü artırıcıdır.
Kür 2: Sabah-akşam yemeklerden önce tüketeceğiniz dereotu sütünüzün artmasını sağlayacaktır.
Kür 3: Anne sütünü artırmak için haşlanmış kuru incir suyu da içebilirsiniz. Sekiz-dokuz adet kuru inciri yarım litre klorsuz suda en fazla on dakika haşlayınız. İkiye böldüğünüz suyu sabah-akşam olmak üzere günde iki kere tüketiniz.
Kür 4: Yarım litre kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine sekiz – dokuz adet kuru inciri ikiye bölüp atınız. Ağzı kapalı olarak kısık ateşte beş dakika kaynatınız.. Beşinci dakikadan sonra içerisine bir adet havucu dilimleyip ağzı kapalı olarak kısık ateşte üç dakika daha kaynatınız. Ilıyınca süzünüz. Yirmi bir gün boyunca öğleden önce ve öğleden sonra aç veya tok karnına birer su bardağı içiniz.
Not 1: Anne sütü artırıcı kürlerden bir diğeri de beyaz dut kurusu kürüdür.
Not 2: Bu kürler aynı anda uygulanmaz. İncir-havuç kürü hariç, uygulama süresi bir haftadır. Bir haftanın sonunda uygulama bırakılır. Bir hafta uyguladığınız

Nasır İçin Bitkisel İlaçlar

Nasır İçin Bitkisel İlaçlar

Nasır İçin Bitkisel İlaçlar
Nasır İçin Bitkisel İlaçlar
Nasır günlük yaşamı olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Bu nedenle rahatsızlığı gidermekte fayda vardır. bunu için doktorunuzun verdiği ilaçları ve önerileri kullanmanın yanında ek olarak bitkisel ilaçlarla destekleyici olarak tedavi olabilirsiniz.
Pratik olarak evde kullanılabileceğiniz bitkisel ve doğal tedavi yöntemler;

Kırmızı soğanı sıkın, bundan elde edeceğiniz suyu günde 3-4 kez nasırın üzerine sürün.
Domatesi dilimleyin ayaklarınıza bir bez ile sarın, sonrada bir poşete geçirip bir kaç saat bekletin.
Aynı şekilde limonu dilimlere ayırın yine nasırlı bölgelere koyup sarın, poşete geçirin, bunu akşam yapın sabah açın. Poşete sarılması yatağın kirlenmemesi içindir.
Sıcak suya bir miktar sinir otu koyup yumuşatın, sonra nasırların üstüne koyun.
Nasırların üstüne ceviz yağı sürülebilir.
Dünya çapında uygulanan diğer bir tedavi yöntemiyse, kırlangıç otunu nasırlarda kullanmaktır.

NASIR İÇİN KULLANABİLECEĞİNİZ BİTKİSEL BİR KÜR
Malzemeler:1,5 litre su
Eczanelerde bulabileceğiniz potasyum klorit 1 çay kaşığı
Kırlangıç otu 115 gram doğranmış olacak
Gliserin 250 ml

Yapılışı: 1,5 litre suyu orta boy bir tencereye koyun. İçine potasyum kloridi ilave edin, sürekli karıştırarak suda eritin. Potasyum klorid eridikten sonra ocaktan indirin ve üzerine kırlangıç otunu ekleyin, iki saat kadar dinlendirin. İki saat sonra tekrar ocağa koyup tekrar kaynatın. İyice kaynayınca altını kısın ve yirmi dakikada kısık ateşte kaynatın. Altını kapatın, bir kaseye süzgeç yardımıyla süzerek dökün. Süzgeci temizleyip süzdüğünüz karışımı tekrar aynı tencereye süzerek dökün. Bu karışımı tekrar 1,5 su bardağı kalana kadar kaynatın. 1,5 su bardağı kalan sıvıya gliserin  ekleyin ve bir müddet daha kaynatın. Bu karışımı tekrar süzün ve bir şişeye boşaltın, buzdolabında koruyun. Her gün iki kez bu karışımı nasırlarınıza sürün

Nasır Hakkında Bilgiler

Nasır Nedir? Nasır Hakkında Bilgiler


Nasır Nedir
Nasır Nedir?
Ayaklarımız ve ellerimizde sürekli olarak sürtünme nedeniyle meydana gelen kalınlaşmış deri hastalığıdır. Bu kalınlaşma neticesinde nasırlaşan deride baskı görülen bölge  ağrı oluşur. Deride kalınlaşan ve ağrılı olan yerlere nasır denir. şayet nasır ayaklarda meydana gelmişse ıların giyilmesi gerekir.

Nasırların üst tarafı geniş, içe doğru sivridir, yani ters bir pramit gibi düşünülebilir. Nasır, geniş bir bölgeyi kaplıyorsa koruyucu özelliği vardır, ağrı veren nasırlar küçük olanlardır.


Nasırları, özellikle ayaktaki nasırları doktora göstermek en iyisidir, tedavide daha iyi sonuç alınır. Evde’de bazı bitkisel yöntemlerle sonuç alınabilir. Ayak tabanında oluşan nasırları, aynı bölgede meydana gelen mikroplu siğiller ve ağrı veren siğillerle karıştırmamak gerekir. Nasır, yapılan işlerle de alakalı olarak ellerde görülebilir. Bunlar işçiler, çiftçiler ve elleri ile sürekli aynı işi yapan insanlarda görülebilir. Nasır ayakta genellikle parmaklarda görülür, ayakkabı giymek bir işgence haline gelir. Bunlara dar ayakkabılar sebebiyet verir. Bundan dolayı önce dar ayakkabılardan uzak durmamız gerekir.

Kereviz Tohumunun Kullanımı


Kereviz Tohumunun Kullanımı

Kereviz Tohumunun Kullanımı
Kereviz Tohumunun Kullanımı
Tohumu öğütülür. Çorba, köri, güveç ve turşulara kullanılır, tuzsuz rejimlerde tuz yerine bu tohum uygulanabilir. Yaprağı salataya doğranabilir, bunun dışında yemeklere de katılabilir. Sebze çorbası ve güveçlere, ateşten alınmadan 3 dakika önce eklenebilir.
Sağlık için: Tohumu kaynatılarak özü çıkarılır ve içilir. Sinirleri yatıştırıcıdır ve midedeki fazla gazı çıkarmaya yardımcı olur. Yaprağı çay gibi demlenerek içilir. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır. Taze kereviz ile yapılan kereviz salatası çok nefis bir yemek oluyor. Tarifi için Tarifler kategorisi salatalar bölümüne bakabilirsiniz. Ayrıca yine portakal suyu ile yapılan zeytinyağlı yemeği nefis bir lezzet yine

Kereviz Tohumunun Yararları

Kereviz Tohumunun Yararları



Kereviz Tohumunun Yararları
Kereviz Tohumunun Yararları
Karaciğer şişliğini ve sarılığı giderir. Siroz hastaları için destekleyicidir. Aynı zamanda siroz hastalığını önleyicidir. Hetatit B ve C hastalarının siroz tehlikesine karşı haftada bir defa kür şeklinde kullanılmasını İbrahim Saraçoğlu tavsiye ediyor. Karaciğer dostu bitkiler arasında İbrahim Saraçoğlu onu bir numaraya koymaktadır.

Kereviz cinsel gücü ve isteği arttırır, iktidarsızlığı giderir. İbrahim Saraçoğlu, erkeklerdeki sertleşmeme sporunu için kereviz kürü önermektedir.

Romatizma ve gut şikâyetlerini azaltır. İbrahim Saraçoğlu gut hastalığı tedavisi için kereviz kürü önermektedir.

- İç salgı bezlerini, özellikle de böbrek üstü bezlerini çalıştırır.

- Sinir yorgunluğunun yatışmasını sağlar.

- Kanı pisliklerden temizler.

- Akneleri geçirici ve cildi temizleyici özelliği vardır.

- Böbrek taşı ve kumunun kolay düşürülmesine yardımcı olur.

- Diyet yapanların zayıflamasına katkıda bulunur.

- Cinsel gücü arttırarak cinsel isteği kamçılar.

- Unutkanlığa iyi gelir.

- İdrar söktürücü özelliği vardır.

Topuk Çatlakları İçin Bitkisel Çözüm

Topuk Çatlakları İçin Bitkisel Çözüm


Topuk Çatlakları İçin Bitkisel Çözüm
Topuk Çatlakları İçin Bitkisel Çözüm
Pek çok konuda doğal çözümleri ile bilinen Suna DUMANKAYA topuk çatlakları konusunda evde kolay bir şekilde uygulanan bilen bir uygulamayı bizlere sunmaktadır. Suna DUMANKAYA' nın topuk çatlakları için tavsiyeleri ve uygulama önerisi şu şekilde:
Öncelikle bir leğenin içerisine sıcak su konulur. Daha sonra ise, bir yemek kaşığı deniz tuzu; ve bir yemek kaşığı gliserin, leğende bulunan sıcak suyun içerisine ilave edilir. Daha sonra ayaklarınızı bu leğenin içerisine koymanızı öneren Suna Dumankaya, ayakların bu şekilde yirmi dakika beklemesini vurgulamaktadır. Belirtilen sürenin sonunda, topuk çatlaklarını ponza ile sürtmenizi söyleyen Suna Dumankaya, bunun da ardından, vazelinin içerisine on tane aspirini ezerek karıştırmanızı; ve elde edilen karışımı ayaklarınıza uygulamanızı öneriyor. Ayaklarınızı, vazelin ve aspirinli bir şekilde, nemli bir gazlı beze; sonrasında da streç filme sarmanızı öneren Suna Dumankaya, ayaklarınızı bu şekilde en az iki saat bekletmenizi öneriyor. İki saatin dolmasının ardından ayaklarınıza masaj uygulamanız gerektiğini belirten Suna Dumankaya, topuk çatlakları için önermiş olduğu bu formülü, haftada iki sefer uygulamanızı tavsiye ediyor

Papaya Nasıl Kullanılır?

Papaya Nasıl Kullanılır?



Papaya Nasıl Kullanılır?
Papaya Nasıl Kullanılır?
Papaya bir meyve olduğundan diğer meyveler gibi (Elma, armut vb) tüketilir. Papayaları kesmeden yada doğramadan önce güzelce yıkayınız. Kabuklarını bıçakla soyun ve ortadan boylamasına ikiye kesin ve çekirdeklerini çıkartın. İstediğiniz gibi dilimleyin.
Papaya, taze olarak bir meyve gibi tüketilir. Ayrıca meyve salatalarında kullanabileceğiniz gibi, suyu sıkılırsa meyve suyu olarak da tüketilebilir.

Papaya Meyvesinin Faydaları

Papaya Meyvesinin Faydaları

Papaya Meyvesi
Papaya Meyvesi
Papaya Meyvesinin sağlığımız açısından pek çok faydaları vardır. Bu nedenle Papaya Meyvesini tüketmek gerekir. Papaya Meyvesi aşağıdaki besin değerleri bakımızdan oldukça zengindir;
-Antioksidanlar
-Karoten
-Vitamin A
-Vitamin B
-Vitamin C
-Potasyum
-Magnezyum
-Pantotenik asit
-Folat
-Lif

Tüm bu maddeler vücudun çeşitli sistemlerinin düzgün işlemesi için önemlidir. Papayada bulunan vitaminler ve mineraller metabolizmanın güçlendirilmesinde etkilidir. Düzenli alımları metabolizmayı hızlandırarak enerji üretimi için yağların yakılmasını sağlar. Yağların yakılması size daha fit ve sağlıklı bir görünüm kazandıracaktır.

Papaya Faydaları


Papaya sindirim sistemi için faydalı bir meyvedir. Meyvenin kendisi sindirilmesi en kolay meyvelerdendir. Ayrıca diğer besinlerin sindirilmesini de kolaylaştırır. Hazmı kolaylaştırıcı özelliği vardır. Hazımsızlık,  gaz sıkıntısı, şişkinlik, mide ekşimesi ve ülser hastaları (Peptik ülser) için faydalıdır.

Papaya meyvesi ayrıca vücuttaki yağların erimesini kolaylaştırır.

Papayanın enerji verici özeeliği sebebiyle gelişmekte olan çocuklar, hamileler ve emziren bayanlar için kuvvet deposudur. Düzenli yendiği takdirde kabızlığa, kanayan basur ve kronik ishale iyi gelir.

5 Eylül 2014 Cuma

Papaya Meyvesi

Papaya Meyvesi

Papaya Meyvesi
Papaya Meyvesi
 Papaya meyvesi (Carica papaya L.); diğer ismiyle kavun ağacı olarak bilinir. Meyveleri  küçük olan papaya meyvesi küçük kavunu andırır. Papaya meyvesi yapraklarını dökülmez ve  tropikal bölgelerde yetişir. Ağaç boyutu küçüktür. Bitkinin boyu 1,2 ila3,6 m. arasında olabilir. Güneşli, sıcak, humuslu ve bol sulu topraklarda yetişir. 

Papaya bitkisi  Amerika’nın tropikal bölgelerinden köken alır. İlk olarak Meksika’da yetiştirilmiş ve şimdi dünyanın hemen hemen tüm tropikal bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Papaya bitkisi 3 yıl içinde meyve vermeye başlar. Papaya meyvesi, çoğunlukla erken yaz ve sonbahar aylarında tüketilmektedir.

Papaya meyvesi içeriği:

Papaya meyvesi kalori değeri: 100 grda 13 kcal vardir. Demir, kalsiyum, potasyum, fosfor mineralleri ile A, B1, B2, C vitaminleri içerir. Bileşiminde bulunan Papain adlı enzim, midemizdeki protein sindiren pepsin enzimi ile benzerlik gösterir. Papain, vücudumuzda karbonhidrat ve yağlar gibi diğer bileşikleri de etkileyerek tüm sindirim sistemini olumlu yönde düzenleme yeteneğine sahiptir.  Ayrıca içinde bulunan Bromelain  mide asidine yardımcı olur, bağırsaklardaki alkalin (alkalik) ortama da olumlu tesirler yapar.

Safra Taşları İçin Bitkisel İlaçlar

Safra Taşları İçin Bitkisel İlaçlar

Safra Taşları İçin Bitkisel İlaçlar
Safra Taşları İçin Bitkisel İlaçlar
Safra kesesi taşları probleminiz varsa her şeyden önce doktorunuzun vereceği ilaç ve tedaviye harfiyen uyun. Sitemizde bahsedilen bitkisel ilaçlar destekleyici niteliktedir.
Safra taşları için bitkisel ilaçlar
Safra kesesi taşlarının yol açtığı ağrı sorunu için aşağıdaki özelliklere sahip bitkileri kullanın:
Antispazmodik ve yatıştırıcı bitkiler.
İdrar söktürücü bitkiler, kalsiyum taşlarını önlemek için idrar hacmini fazlalaştırma.
Enfeksiyonları önlemek için bakterisit bitkiler.


Maydanoz (Petroselinum crispum): En iyi şifalı bitkilerden biridir bu yüzden diüretiklerin kum oluşumu engellemek için çok faydalı olabilir, çünkü maydanoz kumu idrar yoluyla tortu ve kompakt şeklinde çıkartılması olanağı sağlar (1 fincan su için bir çay kaşığı kurutulmuş maydanoz kökü) Kök üzerine kaynar su dökülüp 15 dakika kaynatılır vegün içinde bir kaç fincan içilir. (Maydanoz ekstresi de eczanelerde satılan ve bitkidir)

Isırgan otu (Urtica dioica) : Safra taşı oluşumunu önleyen şifalı bir bitkidir. ısırgan otuda, maydanoz gibi, taş oluşumunu önleyebilir ya da taşlar küçükken vucuttan atılmasını kolaylaştırır.

Karahindiba (Taraxacum officinale) : En iyi idrar uyarıcı şifalı bitkilerden biridir. Vucutta birikmiş toksinleri ortadan kaldırır, kolesterolü azaltır, ürik asiti vucuttan uzaklaştırır, şeker hastalığının semptomlarını giderir. (1kaşık kurutulmuş biberiye yaprağı ve kökleri 1 litre su içinde kaynatılır ve bu günde 3 bardağa kadar içilir.)

Ayı üzümü (Arctostaphylos uva-ursi) : Safra kesesi taşı tedavisinde çok etkilidir ve taş oluşumunu engeller, etkili bir mikrop öldürücüdür, safra taşının semptomlarından biri olan enfeksiyon oluşumunu engeller (1 litre soğuk su içerisine dört kaşık kurutulmuş yaprakları ekleyin 4 saat boyunca bekletin. Günde 3 bardak için)

Mısır Püskülü (Zea mays) : Fincan başına iki kaşık mısır püskülü 20 dakika kaynatın bu idrar yolları için yararlı bir uyarıcır. Günde 4 fincan içebilirsiniz.

Su Teresi (Nasturtium officinale) : Bu bitkinin kullanımı, böbrek ve safra kesesi taşlarının oluşumunu önlemeye yardımcı olur . Ancak su teresi bir koruyucu olarak kullanılır, iyileştirici durumlarda kullanılmamalıdır çünkü böbrekler ya da mesane iltihaplı olabilir, bu bitki iltihabı artırabilir.

Celandine (Chelidonium majus) : Özellikle safra taşı veya safra yetersizliği gibi safra sorunları için uygundur. (Bu bitki ekstresi eczanelerde satılmaktadır.)

Nane (Mentha ssp.) : Nane yatıştırıcı özellikleri ile ağrının azaltılması için çok yararlı olacaktır.

Tarhun otu: (Artemisia dracunculus) : Önleyici tedavide etkili olabilir. (Bir çeşni olarak kullanıldığı gibi infüzyon 5g. kurutulmuş yapraklar 250ml. su haricinde kaynatılır ve tüketilir)

Zerdeçal (Curcuma longa) : Büyük safra kesesi taşlarını küçültmek için kullanılır. Bu baharat bazı yemeklerde kullanılmalıdır. Zerdeçal, bazı baharatlara, köri, kişniş, zencefil, kakule, kimyon, hardal karıştırılarak da kullanılır)

Ağız Kokusunun Nedenleri

Ağız Kokusunun Nedenleri

Ağız Kokusunun Nedenleri
Ağız Kokusunun Nedenleri
 
 
Ağız kokusunun pek çok nedenleri vardır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz. 
1-Bakteriler : Ağız kokusunun en önemli nedenlerinden biri hatta en önemlisidir.Kötü nefesin çoğu bakteri kaynaklıdır, Bakteriler genellikle yemek artıklarınında ürememeye başlar, üreme esnasındaki salgılamalar kötü nefese neden olur.
2-Ağız ve diş hastalıkları : Diş eti iltihabı veya diş eti hastalıkları gibi bazı ağız hastalıkları kötü koku nedenidir.
3-Diğer hastalıklar : Diyabet, Karaciğer hastalıkları , mide, duodenum ülseri , böbrek sorunları, ağız yaraları, kanser.
4-Gıda : Bazı gıdalar ağız kokusu nedenidir. Sarımsak, soğan, sosis, fermente peynir, balık.
5-Stres : Duygusal stres, kötü sindirim ve emilime neden olabilir, örneğin stres altında çiğnenmeden yutulan gıdalar sindirim sorunlarına dolayısı ile kötü kokuya neden olur.
6-Tükürük salgısının az olması : Tükürük eksikliği kötü kokuya neden olur. Tükürük ağızda bakterilere karşı asitlik hareket oluşturur, bu nedenle ağız genellikle sabahları daha kötü bir kokusu vardır. İyi bir tükürük salgısı ağız kokusu ortadan kaldırmak için en iyi kaynaktır. Ağız kuruluğu tükürük eksikliği ile karakterize edilen bir ağız hastalıktır, tükürük eksikliği kötü nefesten sorumlu olabilir .
7-Kimyasal zehirlenme : Siyanür ile bazı toksik kimyasallar ağız kokusunda sorumludur , bu nedenle kimyasal zehirlenme ağızda acı badem gibi tanıdık bir koku üretir .

Kimyonun Yararları

Kimyonun Yararları

Kimyonun Yararları
Kimyonun Yararları

 

Kimyon Güçlü Demir Kaynağı

Kimyon vücutta pek çok hayati rol oynayan bir mineral olan demir açısından çok iyi bir kaynaktır. Demir akciğerlerden başlayıp tüm vücut hücrelerine kadar oksijen taşınmasını sağlayan hemoglobin maddesinin ayrılmaz bir parçasıdır. Aynı zamanda enerji üretimi ve metabolizma için önemli enzim sistemlerinin bir parçasıdır. Demir bağışıklık sisteminin daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. Kadınlarda regl dönemi sırasında demir eksikliği olursa adet dönemi çok sancılı geçmektedir. Hamile ve emziren kadınlar, gelişim içerisinde olan çocuklar ve gençler de demir ihtiyacı daha fazla olduğundan kimyon tüketmeleri önerilmelidir.

Kimyon İçeriği ve Faydaları

Kimyon içeriğinde A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini ve C vitaminleri de bulunmaktadır. Ayrıca kimyon tıbbi özellikleri bulunan timol açısından da oldukça zengindir ve buna bağlı olarak uçucu yağ bulundurmaktadır.
Kimyon tohumunun sindirim sistemi için faydalı olduğu geleneksel olarak da bilinmektedir. Tohumu aynı zamanda anti kanserojen özelliklere de sahip olabilmektedir. Yapılan çeşitli çalışmalara göre kimyon tohumundan mide ve karaciğer tümörlerinin gelişimini azalttığı ve buna bağlı olarak yok ettiği görülmüştür.

Anason Çayının Hazırlanması

Anason Çayının Hazırlanması

Anason Çayının Hazırlanması
Anason Çayının Hazırlanması
Anason bitkisinin belirlenen faydasının görülmesi için doğru bir şekilde hazırlanması ve saklanması gerekir. Bu nedenle kırda topladığımız veya aktardan aldığımız anasonun kurallarına uygun bir şekilde hazırlanması ve saklanması gerekir.
Anason Bitkisinin Saklanması : Tohumlar dövülerek ayrılır ve kapalı kaplarda ışıktan koruyarak serin ve kuru yerlerde saklanır. Öğütülerek saklanırsa kokusunu hızla kaybeder. Her yıl tazelenmelidir.
 
Anason çayının Hazırlanması : Anason çayı demlenme sürecinde kaynatılmaz. Anason çayı, 1 dolu çay kaşığı öğütülmüş tohum 150 ml kaynar su ile haşlanır, ağzı kapalı 10 dakika demlenir, süzülür. Sıcak olarak günde 2-5 fincan içilebilir.

Anason Bitkisinin Faydaları

Anason Bitkisinin Faydaları


Anason bitkisinin en belirgin özelliği  öncelikle gaz söktürücü, mideyi güçlendirici ve öksürüğü yatıştırıcı olarak çok faydalıdır.
Anason bitkisi, sürekli hıçkırıklarda bir bardak anason çayı denenebilir.
Anason bitkisi, iştah açıcıdır, yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir.
Anason bitkisi, yatıştırıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı olarak kullanılır.
Anason bitkisi, uykusuzluğa karşı da denenebilir.
Anason bitkisi, bebeklere ve küçük çocuklara gaz sıkıntılarında ve öksürüklerde anason çayı içirilmelidir.
Anason bitkisi, tadı ve kokusu hoş olmayan bitki çaylarına veya bitkisel kaynaklı ilaçlara aroma katkısı olarak da kullanılabilir.
Anason çayı, yeterli olmayan anne sütünü arttırır.
İdrarı artırır.
Kusmaları ve ishali keser.
Sinirleri yatıştırır.
Migren ağrılarını keser.
Beyin yorgunluğunu giderir.
Astım, nefes darlığı ve bronşitte görülen şikayetleri giderir, öksürüğü keser.
Genç kızların göğüslerinin dolgun ve dik olmasını sağlar. Yaşlılarda ise, göğüs sarkmasını önler.

Anason Bitkisi Nasıldır?

Anason Bitkisi Nasıldır? 
  • 140
     
    Share


Anason Bitkisi
Anason Bitkisi

Vatanı, Asya’dır. Maydanozgillerden; yarım metre kadar yükseklikte bir bitkidir. Yaprakları yuvarlak veya böbrek şeklindedir. Çiçekleri beyazdır; meyveleri küçüktür. “Anason” denilen meyvelerinde “Anethol” vardır. Kokucu ve yakıcı lezzettedir. Temmuz ve Ağustos aylarında toplanır.

Kendine özgü keskin bir kokusu vardır. Ana vatanı Asya olan maydanozgillerin bir türüdür. Anasonun boyu ortalama 50 santimetredir. Çiçekleri beyaz renkli meyveleri ufaktır.

Anason bitkisi Etkili bir balgam söktürücüdür
  • Başlıca faydaları şunlardır.
  • Boğaz ağrılarını hafifletir
  • Akciğerleri rahatlatır
  • Soğuk algınlığının daha çabuk geçmesini sağlar
  • Sinüzite iyi gelir
  • Bronşit tedavisinde kullanılır
  • Kolik tedavisine yardımcı olur
  • Şişkinliği azaltır
  • Hazımsızlığa iyi gelir
  • Hıçkırıktan kurtulmak için kullanılır

Adaçayı Nasıl Demlenir?

 Adaçayı Nasıl Demlenir?

 Adaçayı Nasıl Demlenir?
 Adaçayı Nasıl Demlenir?

Bitki Çayı olarak adaçayının demlenmesi: 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış adaçayı 1 bardak kaynar suyla haşlanır ve 5 dk demlenir süzülerek içilir. ( Not: adaçayı keskin kokusundan dolayı kesinlike kaynatılmamalıdır) Adaçayı günde 1-2 bardak içilmesi tavsiye edilmektedir.

Adaçayı Gargarasının yapılışı: 2 tatlı kaşığı kıyılmış ve inceltilmiş adaçayı yaprağı üzerine yaklaşık bir su bardağı  kaynatılmış klorsuz su ilave edildikten sonra, üstü kapalı olacak şekilde 10 dakika kadar demlendikten sonra süzülür ve günde birkaç defa gargara yapılı

Çoban Çökerten Otunun Faydaları

Çoban Çökerten Otunun Faydaları

Çoban Çökerten Otunun Faydaları
Çoban Çökerten Otunun Faydaları

Çoban çökerten otunun köklerinde azot, sabit yağlar, alkaloit, resin; sap ve gövdesinde fructose, sucrose, nişasta, çoban çökerten meyvelerinde protein, yağ, diastase, glikosid resin bulunan çoban çökerten otu, oldukça faydalı ve yararlı bir bitkidir.
Eskiden beri halk arasında kalp damar açıcı bir bitki olarak bilinir. kalp damar hastalıklarına çok yararlı bir bitki olduğundan bu özelliği sayesinde bu hastalığın sebep olduğu başka diğer hastalıklara da faydalıdır.
Çoban çökerten otu denince ilk akla gelen hastalık kalp damardır.
Bunu yanında diğer faydaları; sindirim sistemi sorunlarını gidermesi ve hazımsızlığı önlemesi böbrekleri çalıştırması kolestrolü düşürmesi gibi hastalıklar sıralanabilir.

Çoban Çökerten Otunun Başlıca Faydaları
  • Vücut direncini artıtır.
  • Özellikle erkeklerde cinsel fonksiyonların daha iyi çalışmasını sağlar.
  • Erkeklerde sperm sayısını, miktarını ve hareketliliğini artıtır.
  • Ereksiyon kaybını ortadan kaldırır.
  • Böbrekleri çalıştırır. İdrar söktürür.
  • Kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
  • Yüksek tansiyonu düşürür.
  • İshal sorununu önler.
  • Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.

Çoban Çökerten Otu

Çoban Çökerten Otu



Çoban Çökerten Otu
Çoban Çökerten Otu

İsmini fazla duymadığı fakat pek sıklıkla gördüğümüz bir bitkidir. Çoğunlukla tarlalarda, bahçelerde sebze ve ağaçlarının arasında hatta bazen yol kenarlarında bu bitkiye rastlarız. Çoban Çökerten Otu, anavatanı Güney Afrikadır. Fakat ülkemizde de başta Ege ve Akdeniz de olmak üzere pek çok bölgemizde yetişmektedir. Görünümü tırtıklı olup, açık ya da koyu pembe veya beyaz yaprakları vardır. Çoban çökerten otu yere yatık olarak büyür ve sarı çiçekleri vardır. Genelde süs bitkisi olarak kullanılır. Bilinen diğer isimleri, çakır dikeni, çoban iğnesi, kokulu sardunya ve turna gagasıdır

Adaçayı Nasıl Bir Bitkidir?

Adaçayı Nasıl Bir Bitkidir?

Adaçayı
Adaçayı Nasıl Bir Bitkidir?

Adaçayı genellikle dağlarda yabani olarak yetişen bir bitkidir. Doğal ortamda yetişen bu bitkinin pek çok tıbbi yararları vardır. uzun yapraklı ve açık yeşil renklidir. keskin bir kokuya sahiptir. genellikle ilkbahar aylarının sonlarında toplanmaya başlar. Taze ve yeşil olarak tüketildiği gibi kurutularak ta tüketilebilir. Alırken renklerinin fazla solmamış olmasına ve kokusunun özelliğini yitirmemiş olmasına dikkat etmek gerekir

Adaçayı nasıl kullanılır?

Adaçayı nasıl kullanılır?

Adaçayı nasıl kullanılır?
Adaçayı nasıl kullanılır?
Adaçayı çoğunlukla çay şeklinde demlenerek kullanılır. Kış aylarının vazgeçilmez içeceklerindendir. Her bitkide olduğu gibi adaçayının da fazla kullanımının zararları vardır. Bu nedenle fazla kullanmaktan sakınmak gerekir.
Kaynamakta olan klorsuz suya bir miktar adaçayı ilave edilir. Adaçayının keskin bir kokusu olduğundan fazla ilave edilmemelidir. 3-5 dakika  demledikten sonra mümkünse şekersiz içilir. Şayet şekersiz içilemiyorsa içine bir miktar limon sıkılabilir. Zira adaçayının en faydalı kullanım şekli budur. Bu da yapılamıyorsa içerisine bal ilave edilerek içilir.
 Adaçayı ayrıca, yemeklere ve çorbalara tat ve koku vermek için de kullanılır. Adaçayı banyo suyuna katılırsa vücuda zindelik verir. Özellikle hazmettirici ve gaz söktürücü özellikleri nedeniyle yemeklerden sonra içilmesi yararlıdır. Ada çayı suyu ile ağızda gargara yapılırsa bademcik, diş eti ve boğazlarda oluşan iltihaplar kısa sürede iyileşir.

Adaçayının Yararları

Adaçayının Yararları

Adaçayının Faydaları
Adaçayının Yararları

Adaçayı bitkisinin pek çok yararları vardır. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına, soğuk algınlığından boğaz ağrısana ve iltihabına varıncaya kadar pek çok yararı vardır. Özellikle farenjit hastalığı için adaçayı gargarası önerilir. Mide ve bağırsak problemleri olan kişiler bu bitkiyi kullanmaları tavsiye edilir. Adaçayı aynı zamanda gaz söktürücü olması dolayısıyla mide ve bağırsak gazlarını gidermede faydalıdır. Adaçayı sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder. Mide bulantısını keser. Keskin kokusu nedeniyle uyarıcı etkisi yapar bu da kan dolaşımını hızlandırır.  Adaçayı vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Göğüs açıcı ve rahatlatıcı etkisi astım hastaları için yararlıdır. Dişleri beyazlatır ve güçlendirir. Sinir sistemi üzerinde etkilidir: Sakinlik verir, çok sinirli ve gerginlik içinde olanlara faydalıdır.